Konkurss otsib Eesti koduveinitšempionit
11.04.2018
Kaheksandat aastat toimuv koduveinikonkurss ootab võistlejaid parima koduveini ja -siidri pruulija tiitlile.
Varem on konkursil osalenud kokku 966 erinevat veini kõigist Eesti maakondadest välja arvatud Hiiumaa. Eelmise aasta konkursil osales täpselt 100 koduveinimeistrite loodud veini.
Koduveinikonkurssi on Veinivilla koos Maalehega korraldanud juba seitsmendat aastat. Käesolevast aastast jätkatakse sama konkursi korraldamist koos Eesti Liiduga, mis koondab enamikku Eestis tegutsevatest õlle, siidri ja veini väiketootjaid.
Eesti Liidu juhatuse liige ja koduveini konkursi eestvedaja Tiina Kuuleri sõnul alistatakse tänavusel konkursil tuhandenda konkursile esitatud veini maagiline piir. “Selle erilise sündmuse tähistamiseks otsustasime, et vein või siider, mis jõuab korraldajate kätte konkursi ajaloo tuhandendana, saab eriauhinna,” ütles Kuuler, jättes täpse auhinna veel saladuseks. “Täna on veel kõigil kodupruulijatel võimalus konkursi 1000. veini aunimi endale saada.”
Läbi ajaloo on kõige rohkem koduveine ja -siidreid konkursile laekunud Harjumaalt, kokku 380, teisel kohal on Tartumaa 75 veiniga, kellele järgnevad Pärnumaa 41 ja Saaremaa 31 veiniga. Kõige rohkem on seitsme aasta jooksul esitatud konkursile õuna- ja õunapõhiseid veine, kokku tervelt 380. Toorainetest järgnevad ootuspäraselt 182 veiniga erinevat värvi sõstrad ja tikrid. Mõnevõrra üllatuslikult on Eesti koduveinimeistrite kolmas lemmik rabarber, mille populaarsus on kasvanud kiiresti just viimasel viiel aastal.
Toorainetest on võiduveinide vahel tihe konkurents – võrdselt kahel konkursiaastal on parimaks kuulutatud õuna-, kirsi- ja aroonia-sõstra vein ja ühel aastal rohelise sõstra vein.
Kõigil veini- ja siidrimeistritel, kel on kodus põnevate maitsetega isetehtud koduveine või -siidreid ning kes tänavu võistlusel osaleda soovivad, leiavad konkursi kohta rohkem infot Eesti Liidu kodulehelt, Eesti sõprade Facebooki-kommuunist või aadressilt info@veinivilla.ee. Konkursil saavad osaleda vaid hobitegijad, kes pole ametlikud tootjad, saates oma koduveini või siidri žüriile enne 21. aprilli.
Konkursi eelvoorudes, mis toimuvad aprilli lõpus ja mais, osalevad kõik korrektselt vormistatud veinid ja siidrid. Žüriisse kuuluvad nii veiniasjatundjad kui mitteprofessionaalid, kes valivad välja finalistid. Finaalvooru jõudmisest antakse igale veini- ja siidrimeistrile eraldi teada. Samuti saab iga pruulmeister hiljem hindamiskeskkonnast lugeda žürii arvustusi oma veinide ja siidrite kohta.
Loe lähemalt, kuidas osaleda koduveini ja -siidrikonkursil >>