Hobitegijad saatsid veini- ja siidrikonkursi võistlustulle üle 100 joogi

Sel aastal võtab Eesti suurimal käsitööveini- ja siidrikonkursil omavahel mõõtu 108 võistlusjooki.  Kokku laekus võistlustöid 47 hobitegijalt. Parimad selgitatakse välja nelja eelvooru käigus ning võitja kuulutatakse välja finaalis, mis toimub 29. juunil Eesti Väikepruulijate Festivalil.
Konkursi eestvedajal ja Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liikmel Tiina Kuuleril tunnustas, et veinide kõrval proovitakse kodus üha enam ka siidreid ja vahuveine teha – neid laekus konkursile kokku koguni 18. Samuti üllatas korraldajat, et viimastel aastatel eriti populaarseks saanud rabarberit asendasid tänavu mitmed teised koostisosad.
“Sarnaselt varasemale oli ka sel aastal kõige populaarsemaks koostisosaks õun – kokku saadeti konkursile 24 erinevat õunaveini. Eelmise aasta kuuma suve tõttu oli aroonia saak väiksem ja samuti polnud metsas palju pihlakat – seetõttu oli neid ka jookides tänavu vähem. Rabarber kui tooraine on aga praegu veini- ja siidri väiketootjate seas populaarne, kuid hobitegijad on selle vaimustuse juba paar aastat tagasi üle elanud ning asunud nüüd juba uute trendide otsinguile,” rääkis Kuuler.
Kui varasemalt on Kuuleri sõnul saadetud konkursile ka lillede ja köögiviljadega valmistatud jooke, siis tänavu eelistati lisaks õuntele hoopis marju. Nii laekus konkursile 18 erinevat metsmarjade ja vaarikate-maasikatega jooki ning 17 jooki eri värvi sõstardega. 12 erinevas joogis kasutati aga luuvilju.
Korraldaja üllatuseks ei olnudki Tallinna joogimeistrid seekord kõige agaramad. “Tänavu laekus kõige rohkem jooke konkursile hoopis Harjumaalt kaugemalt – mitte Tallinnast, nagu varasematel aastatel. Tõeliseks üllatajaks oli aga Võrumaa, kus veinimeistrid panid teele koguni 16 erinevat veini. Palju jooke saadeti konkursile ka Saare- ja Muhumaalt – kokku 10 erinevat tööd,” kirjeldas Kuuler ja lisas, et jooke saadeti veel ka Tartumaalt, Läänemaalt, Pärnumaalt, Viljandimaalt, Raplamaalt ja Valgamaalt.
Mai ja juuni jooksul toimuvad käsitööveini- ja siidrikonkursi eelvoorud, mille tulemusel selguvad parimad hobipruulijad. Konkursi võitjad kuulutatakse välja ja auhinnatakse Eesti Väikepruulijate Festivalil, 29. juunil Tallinnas Balti Jaama Turu Õhtuväljakul.
 
Koduveini konkurssi korraldav Eesti Väikepruulijate Liit on loodud 2013. aastal eesmärgiga edendada Eesti käsitööõlle, -veini ja -siidritootmise kultuuri ning arendada Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise. Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.
 
Fotod koduveini- ja siidrikonkursi 2018 finaali pääsenud võistlustöödest: http://bit.ly/konkursi-finalistid