Kolm väärt nippi, kuidas koduveini – ja siidrikonkurssil edukalt läbi lüüa

Eesti Väikepruulijate Liit ja Valgejõe Veinivilla korraldavad sel aastal juba üheksandat korda koduveini- ja siidrikonkurssi. Tänavusele konkursile oodatakse kodumeistrite veine ja siidreid 21. aprilliks, parimad kuulutatakse välja juuni lõpus. Kuidas hobitegijate konkurssil võitu püüda, selleks jagab soovitusi eelmise aasta üks võitjatest Meelis Kask.
Tartumaalt pärit Meelis Kask, kes võitis möödunud aasta koduveini ja -siidrikonkurssi oma kolm aastat vana pihlakaveiniga teab sõnada, et kvaliteetne tooraine on hea veini alustala, kuigi sellest üksi ei piisa. Hobitegijast veinimeister Kask toob välja kolm soovitust, kuidas on ta ise võiduveinini jõudnud:

  1. Hea veini tegemine algab eelkõige puhtast ja kvaliteetsest toorainest. Millist toorainet kasutada on juba igaühe enda eelistus.
  2. Veini tegemisel võib julgelt katsetada erinevate toorainete segamist. Magusamaks saab veini hiljem alati teha. Kahe juba valminud mitte eriti hea veini kokkusegamine võib anda vägagi üllatavaid tulemusi.
  3. Veiniga ei tohi kiirustada. Hea vein tuleb välja siis, kui anda talle aega rahulikult seista ja küpseda. Veini puhul võib aeg teha imesid!

“Julgustan konkursil osalema kõiki tublisid veinimeistreid – ka neid, kes veel kahtlevad – sest nii saab osa suurepärasest võimalusest tutvustada oma parimaid veine asjatundlikule žüriile ja saada neilt põhjalikku tagasisidet,“ sõnas Kask, innustades koduseid veini- ja siidrivalmistajaid.
Meelis Kask võitis eelmise aasta ühe peaauhinnana võimaluse toota oma võiduvein professionaalsel tasemel. Valgejõe Veinivilla perenaise Tiina Kuuleri juhendamise ja abiga tehtud veinist sai staažikas veinimeister Kask nii palju indu, et asus kohandama ka oma Rannu vallas asuvat talu ametlikuks veinitootmiseks.
Meelist ennast ei saa veinide usinas tarvitamises süüdistada – ta on nimelt veinimeistrile täiesti ebasobival moel täiskarsklane, kellele lihtsalt väga meeldib veinivalmistamise protsess kui niisugune. “Veini maitsed sätib paika hoopis Meelise kaasa. Paari ühistöö on seni väga hästi õnnestunud, sest koduveinikonkursil on nad praeguseks saavutanud juba nii kolmanda, esimese kui teise koha,” rääkis Kuuler.
Parimate kodumaitse maitsete esiletõstmiseks ja Eesti veinikultuuri arendamiseks ootab Eesti Väikepruulijate Liit kuni 21. aprillini Eesti hobitegijate käsitööveine ja -siidreid konkursile, et selgitada juuni lõpuks välja Eesti parimad kodused veini- ja siidrimeistrid. Rohkem infot: http://www.evpl.ee/veinimeistrid-kuulutasid-valja-ule-eestilise-koduveinikonkursi/
Hobitegijatele mõeldud käsitööveini ja -siidrikonkursi üks eestvedajatest, Eesti Väikepruulijate Liit, on loodud 2013. aastal eesmärgiga arendada Eesti käsitööõlle, -veini ja -siidritootmise kultuuri ning traditsioone ning edasi viia Eesti alkoholikultuuri läbi kõrgkvaliteediliste toodete pakkumise ja tarbija harimise. Liitu kuulub täna enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa 5 miljonit liitrit aastas.
Fotod 2018. a koduveini ja -siidrikonkurssi võitjate väljakuulutamisest: https://bit.ly/2NBoXzH